Home
Povijest
Discipline
Aktualno
Kontakt

KPU "MLADOST"
TRG K.TOMISLAVA BB
48 363 PODR. SESVETE

Povijest Podravskih Sesveta

Potezanje užeta Potezanje mosora Tjeranje šinje Trčanje na štakama Gađanje kozlice Penjanje na drvo Gađanje strijelom Kuturanje Vranićanje Pucanje bićem Tjeranje kranjca Nožičanje Bacanje potkove Sjekerica Trčanje u vreči

 

 

  • DISCIPLINE ...

    Ukupno njegujemo 15 ( petnaestak ) disciplina starih narodnih sportova, koje su na današnji naraštaj prenijeli naši očevi a koje mi nastojimo očuvati,održati što izvornijima i prenijeti na buduće naraštaje. Dokle je god postoje stari narodni sportovi, postoje i naši preci koji su ih i utemeljili, postojimo mi.Da bismo Vas bolje upoznali s našom tradicijom, dajemo Vam kratak opis sportskih disciplina koje njegujemo.

Potezanje užeta  

Potezanje užetom je igra ustrajne snage i trzanja, na području Podravine i Slavonije, održala se do danas, kao jedna od disciplina na Olimpijadi starih sportova.Potezanje konopom je ekipna igra dviju ekipa, koje nastoje nasuprotnu ekipu prevući na svoju stranu.
Rekviziti: Uže promjera 4 cm i dužine 30m .
Način igre: Na igralištu glavna crta razdvaja ekipe, a na udaljenosti od dva metra prema svakoj ekipi nalazi se granična crta. Uže je položeno okomito na glavnu crtu gdje se nalazi i glavni znak. Natjecatelji iza granične crte podižu uže i zatežu ga, tako da glavni znak ostane na glavnoj crti. Na znak suca «vuci» ekipa prevlači protivničku prema sebi. Pobjednik je ona ekipa koja glavni znak prevuče preko granične crte na svojoj strani. [ SLIKA ]

 

Potezanje mosora:

Igra  koja se igrala u  našim krajevima od davnina. Potezanje mosorom je pojedinačna igra dva igrača, za koju je potrebna velika snaga. Cilj igre je prevući mosorom protivničkog igrača, snagom ruku, nogu i cijelog tijela.
Rekvizit: mosor – štap  ( dužine oko 1m )
Način igre: Igraju dva natjecatelja. Natjecatelji sjednu na ledinu (tlo), okrenuti licem jedan prema drugom tako da se dodiruju tabanima. Hvataju mosor ( obadvjema rukama tako da je jedna ruka vanjska ) i na znak suca «vuci» natjecanje prevlačenja počinje. Pobjednik je onaj natjecatelj koji prevuče svoga protivnika prema sebi ili ga podigne sa tla.

 

Tjeranje šinje

Tjeranje šinje je disciplina za natjecanje mlađeg uzrasta. Igra zahtjeva veliku spretnost i brzinu. Cilj igre što prije sa tjeralico tjerati šinju do cilja.
Rekviziti: Šinja ( metalni obruč starog kotača-kolna šinja), tjeralica šinje ( prikladno
oblikovan komad drva )
Način igre: Na startnoj liniji natjecatelji stoje u stavu pripravnosti, šinje u okomitom
položaju dodiruju tlo. Na znak suca natjecatelji nastoje tjeralicom gurati šinju prema ciljnoj crti tako da se šinja kotrlja po tlu. [ SLIKA ]

 

Trčanje na štakama

Trčanje na štakama je disciplina za natjecatelje mlađeg uzrasta. Cilj igre što prije na štakama dotrčati do cilja.
Rekviziti: Štake od prirodno oblikovanog drveta
Način igre: Na startnoj crti natjecatelj jednom nogom stoje na tlu a drugu nogu drže na štaki. Na znak suca penju se i na drugu štaku te počinje trčanje do ciljne crte. Ako se padne sa štake nastavlja se trčanje sa onog mjesta gdje je bio pad. [ SLIKA ]

 

Gađanje kozlice

Disciplina gađanje kozlice  poznata je u podravsko-slavonskim krajevima kao gađanje tronožsca drvenim štapovima. Cilj igre dobro gađati i srušiti kozlicu. Ovu igri igraju mlađi i stariji natjecatelji.
Rekviziti: Kozlica (prirodno oblikovano drvo sa tri nožice), drveni štapovi dužine 1 m
Način igre: Kozlicu sa dogovorene udaljenosti natjecatelji gađaju drvenim štapovima nastojeći srušiti kozlicu da nema oslonac na sve tri noge.
[ SLIKA ]

 

Penjanje na drvo

Vrlo stara igra uvijek zauzima veliku pažnju gledatelja zbog svoje atraktivnosti. Ova igra ima više naziva s obzirom na mjesto u kojem se igra, ( Podravske Sesvete-kocanje). Cilj igre što prije popeti se na vrh drveta i zanjihati zvono, oznaku ili slično.
Rekviziti: Ogoljelo drvo promjera oko 20 cm, zvono
Način igre: Natjecatelj isključivo bos nastoji na znak suca što prije popeti se ( kocati ) do vrha drva dajući znak zvonom koje se nalazi na samom vrhu drveta. [ SLIKA ]

 

Gađanje strijelom

Streličarstvo je natjecanje u gađanju lukom i strijelom nepokretnih ciljeva – bundeve-valjanke.Ova igra je za takmičare mlađeg uzrasta, a cilj igre što više puta pogoditi strijelom bundevu.
Rekviziti: Luk i strijele izrađene od drva, bundeva-valjanka
Način igre: Sa dogovorene udaljenosti natjecatelji gađaju bundevu koja se nalazi na zemlji, nastojeći drvenu strijelu zabiti ( ubosti ) u bundevu, tako da ona ostaje ubodena u bundevu.   
[ SLIKA ]

 

Kuturanje

Disciplina kuturanje ima sličnost s današnjim hokejom na travi. Igra je dobila naziv po rekvizitu s kojim se igra – kuturača. Cilj igre je prebaciti gluntak u protivničko polje kuturačom, što više puta i što većom visinom, te praviti «konje» u protivničko polje a da na vlastitoj strani gluntak ne «crkne».
Rekviziti: kuturača ( prirodno drvo slično hokejaškoj palici), gluntak ( drveni kotačić )
Način igre: Igru sačinjavaju dvije ekipe. Svaka ekipa ima svoju polovicu igrališta a među njima je glavna crta. Prvi igrač ekipe šalje rukom gluntak u protivničko polje, a oni ga nastoje kuturačama vratiti natrak u suprotno polje nastojeći napraviti «konja» ( «konj» je povrat gluntaka zrakom na visini većoj od 10-tak metara ). Suparnička ekipa  kada se gluntak kotrlja u njihovom polju može i nastoji vratiti gluntak u protivničko polje nastojeći opet napraviti «konja». Ovo se naizmjenično događa sve dok gluntak ne «crkne» ( kotač se prestaje kotrljati – miruje ). Ekipi kojoj gluntak «crkne» mora ga rukom ponovo slati k protivničkoj ekipi.[ SLIKA ]

 

Vranićanje

Vraničanje je vrlo stara igra, koja potječe iz vremena pastira, koji su batinam gađali ptice. Takmiče se mladi i stari natjecatelji, a cilj igre je pogoditi vranič «cale» svojim vraničem.
Rekviziti:  Vranić – batina dužine do 1m
Način igre: «Calo» ( poslužitelj vraniča ) baca vranič u zrak, a ostali natjecatelji iz protivničke ekipe nastoje svojim vraničima pogoditi «calin» vranič u zraku. Isto vrijedi i za suprotnu ekipu. Kada natjecatelji pogode u zraku svojim vraničom «calin» vranič osvajaju bodove, te igrači nastoje poništiti «calina» nastojanja da osvoji dodatne bodove na taj način da se poništavaju na tlu hvatajući svoje vraniče i udaraju vranič o vranič         ( čvrkanjem ). «Calin» vranič ako je pogođen u zraku «calo» nastoji hvatajući svoj vranič  udariti protivničke vraniče i osvojiti bodove. Ako «calin» vranič nije pogođen u zraku nakon pada svih vraniča na tlo vraniči se ne diraju, a tada «calo» može osvojiti dodatne bodove gađanjem svojim vraničom sa mjesta pada jedan od suparničkih vraniča koji leže na tlu. [ SLIKA ]

 
Pucanje bićem ( kanđijanje )

Pucanje bićem potječe iz vremena pastira koji su čuvali stoku, te na taj način držali stoku na okupu. Cilj igre izvršiti u istom vremenu što više pucanja.
Rekviziti: Drvena drška ( do 50 cm dužine ), bič ( od kože dužine 2 m )
Način igre: Igra traje dogovoreno vrijeme. Natjecatelj slobodno bira način pucanja, odnosno mahanja drškom da bič proizvede pucanj. [ SLIKA ]

Tjeranje kranjca

Ova igra dobila je naziv po rekvizitu s kojim se igra – kranjec. Kranjec je drveno konusno jaje koje se bičem tjera u rupicu na sredinu igrališta. Cilj igre utjerati bičem kranjeca što više puta u rupicu i u što kraćem vremenu.
Rekviziti: Kranjec ( drveno konusno jaje ), bič na dršci
Način igre: Bič omotamo oko kranjca prislonimo na tlo te trzajem biča zavrtimo kranjec. Daljnjim udaranjem biča po kranjcu vrtimo ( tjeramo ) kranjec usmjeravajući ga prema zadanoj rupi.[ SLIKA ]

 

Nožičanje

Nožičanje je dobilo naziv po nožu s kojim se igra što su rado izvodili pastiri čuvajući stoku. Nožičanje je pojedinačna igra u kojoj igrači sjede u krugu i izbacuju nož na razne načine na ledinu. Cilj igre izbaciti nož na što više propisanih načina tako da se nož ubode u ledinu.
Rekviziti: Nož
Način igre: Po dogovorenom redoslijedu natjecatelji izbacuju nož nastojeći nož ubosti u ledinu tako da drška noža ostane u zraku. Ako se nož ne ubode u ledinu slijedeći natjecatelj nastavlja od dogovorenog početka redoslijeda. [ SLIKA ]

 

Bacanje potkove ( ringlanje )

Bacanje potkova je poznata kao stara sportska igra kod nas i u svijetu. Cilj igre je nabaciti potkovu na kolčić ili izbiti potkovu protivnika.
Rekviziti: Potkove, kolčić
Način igre: Na dogovorenoj međusobnoj udaljenosti postavljaju se dva kolčića. Natjecatelji imaju po jedan par potkova te naizmjeničnim bacanjem od jednog kolčića prema drugom nastoje svoju potkovu približiti što bliže kolčiću ili nataknuti ( obuhvatiti  ) potkovu na kolčić. Bolji natjecatelj je onaj koji je bliže potkovom kolčiću. [ SLIKA ]

 

Sjekirica

Disciplina sjekirica je stara pastirska igra nazvana po rekvizitu s kojim se igra sjekira-sjekirica. Cilj igre u što manje bacanja isjeći zadanu dužinu ledine u polju.
Rekviziti: Sjekirica
Način igre: Označeno polje (širina polja je visina sjekirice, a dužina je dužina drške sjekirice) sa određene udaljenosti nastojimo isjeći bacanjem sjekirice tako da se ona usiječe u zadano polje. Bolji natjecatelj je onaj koji prvi sječenje ledinu svojega polja. Natjecatelji igraju naizmjenično.

 

Trčanje u vreći

Disciplina u kojoj se natječu mladi natjecatelji.
Rekviziti: vreća
Način igre:  Natjecatelj uđe u vreću koja se gornjim dijelom veže oko pojasa. Na znak suca natjecatelji sa startne crte počinju skakutati-trčati prema ciljnoj crti. [ SLIKA ]

Vrh

______________________________________________________
Stranice su optimizirane za MS IE 4.0 i više pri rezoluciji 800*600 
Computer design: drazen.n & mladen s.