.

                    -----Š E M O V C I-----                                                                                                               

                                                             

 

Šemovci su naselje u opčini Virje u Koprivničko-križevačkoj županiji. Smješteni su na sjeveroistočnim padinama Bilogore u Podravini, na 17 meredijanu i cesti koja iz Bjelovara vodi jednim krakom prema Koprivnici i Prekodravlju, a drugim prema Ðurđevcu i Virovitici. Prošlost Šemovca nije sustavno istražena, ali mjestimično se u historiografskoj literaturi u raznim kontekstima spominju podaci vezani za to naselje i stanovnike u razdoblju od srednjeg vijeka do danas.

GRB-KOPRIVNIČKO-

KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE                                                                                       GRB OPČINE VIRJE

                                                                                                                 

POPIS KULTURNOG DOBRA U OPČINI VIRJE

 

MOJIM ŠEMOVCIMA

 

 

PIŠE VLADO KURTIĆ

 

 

....DRUŠTVA U ŠEMOVCIMA....

 

 

NK.BILOGORAC-ŠEMOVCI

 

U ljeto 2007.g. rodila se ideja o osnivanju drugog nogometnog kluba u Šemovcima. Inicijativu za osnivanje je pokrenula nekolicina gradana sa zeljom da se osnuje klub u kojem bi nogomet igrali i druzili se prvenstveno igraci s podrucja mjesta Šemovci.

            Nakon odradenih priprema i prikupljene potrebne dokumentacije za osnivanje udruge gradana dana 09.09.2007.g. odrzana je osnivacka skupština nogometnog kluba na kojoj je prisustvovalo 15 clanova.

            Jednoglasno je donesena odluka o osnivanju nogometnog kluba „Bilogorac“. Sam naziv kluba izabran je po uzoru na prvi nogometni klub osnovan u Šemovcima 1956.g. Za prvog predsjednika kluba izabran je Josip Varazdinec jedan od inicijatora osnivanja.  

 

 

VIDEO: BILOGORAC-ŠEMOVCI 2010

 

 

KUD" ZVIRIŠČE" ŠEMOVCI

 

KUD "Zvirišce" Šemovci osnovan je u kolovozu 2007. godine na inicijativu Katice Španicek, Mare Pocepan , Ane Packo i Katice Šubic. Društvo broji oko 40 clanova, a isto toliko simpatizera koji se povremeno ukljucuju u rad društva. Društvo je osnovano s namjerom podizanja kulturnog zivota u mjestu i da postane okupljalište mještana svih dobi i sklonosti.

Do sada je osnovan pjevacki zbor, tamburaški sastav i folklor koji još nije u potpunosti sazivio. Prišlo se osnivanju mladog tamburaškog sastava za koji je kupljeno nekoliko instrumenata a prikljucilo se nekoliko mladih koji uce svirati sa starijima.

Svoj prvi nastup društvo je priredilo za Dane mjesta 14.9.2007. Od tada do danas odrzalo je oko dvadesetak nastupa i priredilo oko desetak razlicitih izlozbi. Osim kulturnih aktivnosti clanovi KUD-a se angaziraju na uredenju mjesta, posebno izvora Zvirišce po kojem nose ime.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO:Podravski motivi u Koprivnici 2008

PICOKIJADA 2010-Prva nagrada-povorke "Od Ljeta do ljeta"

MARUNI LOVRAN 2010

                                                           Peteranec-Galoviićeve jeseni

 

 

 

UDRUGA ŽENA ŠEMOVCI

 

Udruga zena Šemovci djeluje od 1957. g. U pocetku su to bila okupljanja uz tecaj šivanja, kuhanja i drugih vidova ucenja, odnosno aktivnostima mjesta. Marljive i vrijedne odrzavale su zabave, a bilo je i raznih putovanja

Cesto se mijenjao broj clanica da bi nas danas bilo svega dvadesetak koje aktivno rade. 2007. g. proslavile smo pedeset godina postojanja uz nazocnost stotinjak gostiju. Za tu prigodu dale smo izraditi zastavu sa simbolom naše crkve i likom zene. Kuma zastave je Katarina Perok.

Ponosne smo da smo za kratko vrijeme uspjele uredit neiskorišten dio školske zgrade pa su to sada naše prostorije u koje smo uselile. Uredenjem sobe, kuhinje, hodnika i nusprostorija nastavljamo druzenje. Dakle uredenjem od poda do plafona, uredenje zidova kupnjom svih pomagala odnosno namještaja (kuhinjski elementi, plinska pec, ormari, stolice, televizor i DVD player) i druge sitnice postizemo uspjeh. Pomazemo u uredenju sela, darujemo stare i nemocne. Sudjelujemo u dobrotvornim akcijama (za uredenje groblja, CT uredaj, ginekološki stolac, kupnjom slike za djecji dom). Uz razne izlozbe za dane mjesta (stara hiza, stara oprava) sudjelujemo na izlozbama kolaca u našoj Opcini, na Picokijadi na kojoj smo u 2008. g. proglašene kao najbolja udruga.

Naravno tu je i izlozba u Koprivnici. Uz sve to imamo i druzenja i razna putovanja (more, toplice, sajam cvijeca). Uspješno suradujemo sa svim udrugama naše Opcine, a proširile smo suradnju i na druge. Tako suradujemo sa Udrugom zena iz Drenovice, Svete Ane, rukotvorine Cepelovac. Naravno svaku godinu s obzirom na uspješan rad završavamo druzenjem uz veceru i muziku. Sav naš trud i rad moze se vidjeti u našim prostorijama, a imamo volje nastavit još i bolje.

Hvala Opcini Virje na financijskoj pomoci jer zahvaljujuci njima i našem radu imamo jednu od najljepših prostorija koju posjeduje neka udruga.

Predsjednica Udruge zena Šemovci
            Višnja Šignjar

 

ČLANSKA ISKAZNICA ZLATE KOPAS iz 1972

 

VIDEO:Izlozba kolaca zena Šemovaca

 

 

DVD ŠEMOVCI

 

Vatra pruza covjeku toplinu i sigurnost, pogotovo u zimske dane, medutim vatra je i najveci neprijatelj a narocito kada izmakne kontroli. Iz povijesti nam je poznato da su neki gradovi i sela izgorjeli do temelja zbog nemogucnosti da se vatra zaustavi.

Vrlo rano su se Šemovci ukljucili u tokove vatrogastva koje se pocelo razvijati sredinom 19. stoljeca. Dobrovoljno vatrogasno društvo Virje je osnovano davne 1878. godine, a u Šemovcima od 1885. godine djeluje njegov ogranak Vatrogasnog društva od 7 clanova na celu sa casnikom Mirkom Barcem. Daleke 1902. godine u Šemovcima je izbio pozar u kojemu je izgorjelo više od polovine sela. O ucestvovanju u gašenju pozara nema narocitih podataka osim ucestvovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Virje koje je pokušavalo gasiti pozar sa cetiri crpke.

Prema dostupnim podacima 1916. godine podnijeta je Zamolba za osnivanje podruznice u Šemovcima. Ponovno pisanje zamolbe vodi ka zakljucku da je društvo u meduvremenu najvjerojatnije prestalo postojati. Dobrovoljno vatrogasno društvo Šemovci je prema podacima o osnivanju udruga osnovano 02.11.1926. godine (mada neki podaci govore i o 1927. i o 1928. godini). Nedugo nakon osnivanja odrzana je prva vjezba na kojoj je ucestvovalo 15 clanova a odziv je bio stopostotni.

Rad društva nastavlja se, osim uobicajenih aktivnosti, na ucestvovanju na takmicenjima i manifestacijama gdje društvo postize zapazene rezultate. Društvo se tokom svih tih godina orijentiralo na rad s mladima te danas broji 20 clanova vatrogasne mladezi. Daljnji rad na omasovljavanju društva je prioritet pa je pokrenuta inicijativa za upisom novih mladih clanova – vatrogasaca jer vatrogasac se postaje od mladih nogu. Za naglasiti je ucestvovanje Šemovacke vatrogasne mladezi na drzavnom prvenstvu u Splitu gdje su postignuti zapazeni rezultati.

Od osnutka pa sve do danas Dobrovoljno vatrogasno društvo Šemovci djeluje bez vecih problema, radi na stalnom nadopunjavanju opreme i školovanju ljudstva radi što ucinkovitijeg djelovanja, zaštite imovine i ljudskih zivota.

Društvo danas vode Mirko Posavec – predsjednik, Ivan Kurtic – tajnik, Ivica Jankovic – zapovjednik te Ivan Vinkovic – blagajnik.

Uz vatrogasni pozdrav POMOZ BOG!

 

 

 

VIDEO:Vatrogasna vijezba DVD-a Šemovci

 

 

LOVAČKA UDRUGA "BILOGORA"

 

Lovacka udruga Bilogora Šemovci osnovana je u Šemovcima 1947. godine. Djelovala je sve do 1972. godine kada je prestala sa radom zbog premalo clanova buduci da su neki od njih umrli. Ponovo se okupljaju mladi clanovi; ljubitelji lova i prirode 08.08.1998. godine, pa se stoga osniva obnoviteljska Skupština gdje se okuplja oko 45 clanova iz Šemovaca i okolice.

Udruga nema svoje lovište, pa organizira lovove po drugim udrugama. Lovacka udruga okuplja nove clanove koje šalje na školovanje za lovce, a isti završavaju obuku u roku. Udruga kupuje zemljište u Šemovcima gdje namjerava izgraditi lovacki dom i streljanu za trap. Lovacka udruga broji 30 clanova od toga ima 5 zena.

Dobra kob

 

 

 

Željko Šignjar-glavni šemovački lovac

VIDEO:Lovacki gulaš

 

UDRUGA INFORMATIČARA ŠEMOVCI

Osnovana 27.10.2009 u Šemovcima

 

VIDEO:Osnivanje udruge informaticara Šemovci